Text
Jacob Friberg är nyhetschef på den danska dagstidningen B.T. och har specialiserat sig på det som kallas Osint – open source intelligence. I klartext knep och knåp för att göra research via öppna källor på nätet.
– Det är på sätt och vis en hobby, säger Jacob Friberg, om hur han hela tiden försöker hänga med i den snabba tekniska utvecklingen på området. Han följer konton på X, Youtubekanaler och nyhetsbrev från andra som håller på med Osint.
Det var också så allt började, som en hobby som blev väldigt användbar i hans arbete.
Jacob Friberg ger rådet att följa varje liten ledtråd så långt det bara går. Att gå vidare på allt som man kan få fram genom bara ett namn, en e-postadress, ett telefonnummer eller en bild.
– Man kan ha så väldigt lite information i början, men i slutändan sitta med så mycket. En enda liten detalj kan vara avgörande.
Det är här som Jacob Fribergs förtjusning över att få kollegorna att häpna kommer in.
– ”Det här kan man ju för fanken inte få fram någonting utifrån”, kan de säga för att sedan bli motbevisade.
Jacob Friberg håller nu regelbundet workshops för journalister, bland annat tillsammans med en annan Osint-guru, britten Nathaniel Fried som är vd för OSINT Industries. Frieds företag har tagit fram ett verktyg för personresearch som Jacob Friberg starkt rekommenderar. Det används bland annat av polisen runtom i världen och är gratis för journalister. Genom att mata in till exempel en e-postadress eller ett användarnamn på någon tjänst på nätet, dammsuger verktyget en mängd källor och ger användaren en hel rapport.
Diverse Osint-verktyg kan också användas för att verifiera om till exempel bilder på X i breaking news-lägen är äkta.
– En enda liten detalj kan vara avgörande, säger Jacob Friberg.
En av de saker han tänker berätta om på Gräv, är hur han med ett visst tekniskt hjälpmedel hjälpte kriminalreportern Diamant Salihu på SVT att utifrån en enda Instagrambild från en restaurang lokalisera gängledaren Rawa Majid, även känd som Kurdiska räven. Hur det gick till vill han dock inte visa nu – det får bli en teaser inför seminariet.
Ett annat fall var när han sökte spår efter en känd dansk mördare. Genom en bild på mannens bil, och från hans lägenhet, på sociala medier lyckades Jacob Friberg lokalisera bostaden och därefter spåra bilen – den hade sålts till en familj i Slovakien.
– Det var en kapplöpning med polisen, säger han.
Med nya typer av geolokaliserande AI-verktyg från Geospy kan det nu också många gånger utifrån en bild gå att identifiera exakt var till exempel ett hus ligger. AI:n jämför helt enkelt med bilderna från Google Maps gatuvyer.
Sådana verktyg väcker i sin tur viktiga insikter om vad det kan innebära om man i ett reportage visar bara en del av ett hus där en anonym källa bor, eller någon annan till synes oviktig detalj.
– Det är viktigt att förstå att miljöer riskerar att röja källor, säger Jacob Friberg.
Det är också viktigt för journalister att förstå att diverse verktyg kan användas mot dem.
Jacob Friberg lär också ut hur man skyddar sig själv online när man gör sin research. Många journalister inser inte att de ofta lämnar digitala spår efter sig på nätet. Det vanligaste misstaget är att vara inloggad på sitt eget konto när man tittar på någon annans Facebook- eller Linkedin-sida.
– Då kan de se det, säger Jacob Friberg.
En annan tabbe är att inte använda VPN, som ju också har fördelen att det kan se ut som om man är uppkopplad från ett annat land.
– I särskilt känsliga fall, som när man kanske granskar främmande makts myndigheter, underrättelsetjänster eller whatever, så bör du gå in och göra en helt ny setup på din dator, där du skapar en ”virtuell maskin”, som är frikopplad från din egen dator.
Nya verktyg kommer hela tiden, och det är inte lätt att hänga med i utvecklingen, men Jacob Friberg har flera tips till den som vill hålla sig uppdaterad (se nedan).
Jacob Friberg poängterar att Osint bara är en del av informationsinhämtningen och inte ersätter andra metoder.
-– Jag har tre huvudsakliga metoder: Osint, naturligtvis personliga källor och inhämtning av dokument.
En detalj eller uppgift som kommer fram genom en metod kan leda till en annan typ av källa som kan leda till en tredje, och fram och tillbaka mellan dem, påpekar Jacob Friberg.
– Det är hela tiden en växelverkan mellan metoderna. De förstärker varandra.
Jacob Friberg tipsar om Osint-verktyg:
Det finns många samlingar med Osint-verktyg, men den från redaktionen Bellingcat är enligt Jacob Friberg bäst och uppdateras ständigt.
Han rekommenderar också The Osint Newsletter för den som vill hänga med i utvecklingen, liksom nyhetsbrevet från UK OSINT Community, som anordnar många webbseminarier.
Jacob Friberg tipsar också Michael Bazzells bok OSINT Techniques och webbplatsen som är kopplad till denna.
Veckans Gräv är Scoops och Journalistens podd.
I senaste avsnittet möter du Emil Hellerud och Daniel Andersson, journalisterna bakom Kalla faktas gräv om SD:s kommunikationsavdelning.