Stäng
Utåt tog journalisten Tonchi Percans kroatiska vänner avstånd från våld i kampen för ett fritt Kroatien. Men när han många år senare började i nysta i ett gammalt terrordåd ledde spåren till precis de han känt så väl en gång i tiden.
Söktjänster som ger alla som betalar möjligheten att utförligt kartlägga människor har blivit ett problem eftersom de missbrukas av bland annat kriminella gäng. Nu riskerar yttrandefrihetsgrundlagen att naggas ytterligare i kanten i försöken att motverka missbruket. Och journalister kan gå miste om viktiga arbetsverktyg.
En journalists mystiska död för 40 år sedan kan ha kommit ett steg närmare en lösning. Podd-programmet ”Spår” skaffade en gammal bil för att undersöka en sak som polisutredningen missade. Och släppte lös en AI på ett gammalt KGB-arkiv.
Kalla fakta tog hem Stora journalistpriset för årets avslöjande. Daniel Andersson och Emil Hellerud fick priset för grävet ”Undercover i trollfabriken”, ett av de mest omdiskuterade reportagen under 2024.
Elinor Torp, Kalla faktas Daniel Andersson och Åsa Erlandsson på Dagens Nyheter är tre av årets nominerade till Stora journalistpriset.
Daniel Öhman fick återvända till Berlin för ett nytt Prix Europa. Scoop talade med honom och Emelie Rosén om dokumentärserien som gav dem ett av de förnämsta internationella radiopriserna.
Sverige kan få ett grävcentrum efter ett initiativ från stiftelsen Grävfonden. Men vad är det? Scoop reder ut begreppen.
Flera näringslivsprofiler har via sina advokater försökt lägga sig i publiceringen av Axel Gordh Humlesjös och Lars Berges nya bok om Swedbank och kopplingar till rysk underrättelsetjänst. Samtidigt har boken fått ny aktualitet med hovrättsdomen mot Swedbanks förra vd.
Daniel Anderssons infiltration av Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning är vårens mest omtalade avslöjande. För Scoop berättar han och Kalla Fakta-kollegan Emil Hellerud om hur de gjorde.
Från IB-affären till Sveriges Radios infiltration av Sverigedemokraterna. Sex klassiska svenska gräv har fått ett varsitt avsnitt i SVT:s nya serie Svenska scoop.
En av de yngsta mottagarna av Stora journalistpriset – och det var inte ens första gången hon nominerades. Nästa vecka kommer Inas Hamdan till Gräv i Gävle för att berätta om hur hon använder AI för sin undersökande journalistik.
Vissa partiledare fick svårt med talföret när de konfronterades med uppgifter om att Aftonbladets reporter hittat spår av kokain på toaletten på fyra partikanslier. Scoop kontaktade reportern Lisa Horn för att höra mer om hur de gjort.
Svenska barn utsätts för bedrägerier på spelplattformen Roblox. SVT:s Marja Grill och Tea Lange undersökte en väg många vuxna vet väldigt lite om – men deras barn luras på riktiga pengar.
Var går gränsen när grävandet blir för personligt? När övergår journalistik i privatspan? En ovanligt grym djurplågare i Malmö satte Sydsvenskans reportrar på prov.
Avslöjandet om att svenska kriminella använder sig av Spotify för penningtvätt fick eko runt världen. Scoop träffade Svenska Dagbladets reportrar och deras grävchef på redaktionen för att höra hur de gjorde.
Med hjälp av insydda spårningsbara brickor lyckades Aftonbladets Staffan Lindberg följa insamlade kläder som skulle återvinnas. De hade i stället hamnat på gigantiska soptippar i Västafrika.
Det började som en uthängning i sociala medier av personen bakom ett otrevligt konto. Men när Essy Klingberg på Svenska Dagbladet grävde djupare visade sig saker inte alls vara som de först verkade.
Avslöjandet om läggmatcher i svensk bandy och hockey blev början till slutet för Expressens sportchef Thomas Malmquist. Nu har hans son Tom skrivit en roman om att växa upp med livvakter i hemmet och en far som gled allt djupare in i missbruk.
Debatten har under våren blivit intensiv om den svenska EU-kommissionären Ylva Johanssons förslag om övervakning av elektronisk kommunikation i jakt på pedofiler. Kritikerna anser att det blir massövervakning av allt som sker i kommunikationsappar, men Ylva Johansson hävdar att det inte är värre än att en knarkhund luktar på paket.
Han dödshotades av nazister i Grekland och hängdes ut som ”nationens fiende” av Albaniens premiärminister. Men Niko Ago, i dag reporter på SVT, kunde få en fristad i Sverige.
Det hade kunnat vara intrigen i en agentroman – men berättelsen om den svenske underrättelseofficeren Michael Rawlinsons öde är på riktigt. Scoop talade med journalisten Nils Resare om hans bok ”Den sista striden”.
Det blir ingen exilrysk fristadsredaktion i Göteborg. En stelbent och krånglig process kring uppehållstillstånd satte stopp för projektet, trots att det var fullt finansierat och alla praktiska bitar var på plats. Någon förändring är inte i sikte.
Det var tänkt som en möjlighet för oberoende ryska journalister att kunna arbeta i trygghet, utom räckhåll för den allt hårdare ryska lagstiftningen. Men de fick aldrig tillstånd att flytta till Sverige. Nu tvingas Föreningen Grävande journalister lägga ned sitt fristadsprojekt.