✔ Alla ändringar har sparats!

Grävtips

Grävtips

Spela in telefonsamtal på mobilen – går det?

De senaste åren har många journalister ställt sig frågan: Hur ska jag kunna spela in mina telefonsamtal? Scoop har frågat grävarna hur de gör.

Grävtips

Tips när du granskar socialen

”Vi kommenterar inte enskilda fall” – har du hört den förut? Att granska en konflikt där socialtjänsten är inblandad är komplicerat. Det är ofta röriga fall, med många delar som är svåra att berätta om. Dessutom kan det vara svårt att få ut de mest basala uppgifter på grund av socialtjänstens stränga sekretess.

Grävtips

Byråkratsmittan

Fem tips när du ska granska stora mängder inspektionsrapporter.

Grävtips

Databasen från helvetet

Sökbar data i kalkylblad kan underlätta grävandet något enormt. Om man lägger upp sin databas rätt alltså. Annars blir det problem. Här kan du läsa om hur du undviker de värsta misstagen.

Grävtips

Berätta inte för redaktören

Marja Grill har kommit hem från IRE19, Investigative Reporters and Editors konferens i Houston, Texas. Detta är några av de bästa tipsen hon fick med sig därifrån.

Grävtips

Så gräver du effektivt

Att gräva tar tid. Men det är viktigt att det inte tar för mycket tid – för alla inblandade. Här ger Mikael Grill Pettersson några handfasta Grilltips för att du ska bli fortare klar med jobbet.

Grävtips

Grävare, sluta deppa

En trisslott, vin eller en konspirationsklocka? Marja Grill frågade sina grävarkollegor hur de kommer ut ur mitt-i-grävet-deppet. Du kan aldrig ana vad de svarade.

Grävtips

Så slipper du lyckas som grävchef

Har du befordrats över din kompetensnivå? Råkade du svara ja när ledningen frågade? Vill du helst bara slippa? Scoop har samlat metoderna som gör att den ovillige grävchefen snabbt når både en havererad publicering och ett avskräckande arbetsklimat.

Grävtips

Så får du det bästa tipset

Får du inte tillräckligt många intressanta tips på nya gräv? Marja Grill berättar hur du enkelt kan ändra på den saken.

Grävtips

Så blir du kompis med nyheterna

Efter fem år kommer här våra sista Grilltips. Vi avslutar med ett favorittema: hur man får gräv och granskningar att förstärka det vanliga nyhetsarbetet på redaktionen – i stället för att bara uppfattas som en pretentiös tidsslukande konkurrent om dyrbara resurser.

Grävtips

Du tror det är en avancerad metod

I själva verket använder du den redan.

Grävtips

Kom längre med konsumentjobbet

Varje reporter som närmat sig en konsumentstory vet att de är mycket tacksamma. Det är ofta lätt att få folk att ställa upp, historierna är relativt raka och handlar om vardagsnära företeelser – och de leder nästan alltid till en rad nya case med fler berättelser.

Grävtips

Ljuger bilden?

Tre enkla kontroller du kan göra direkt.

Grävtips

Så sänker du storyn

Nybakade reportrar tror ibland att alla redaktionella beslut baseras på mångårig kunskap och erfarenhet – ett slags objektiv nyhetsvärdering som man når efter tillräckligt många år i yrket.

Grävtips

Så hissar du storyn

Nästan alla grävare jag känner håller med om att det finns alltid den där stunden i ett gräv, ofta när man börjar närma sig slutet, när man säger till sig själv: “Men är det här egentligen så märkvärdigt? Det här är väl ingen nyhet egentligen?” Och det är okej att tänka så. Men det är inte okej att säga det högt.

Grävtips

Därför tittar granskaren aldrig framåt

Granskaren tittar bakåt, nyhetsreportern framåt.

Grävtips

“Hur här?”

Tre sätt att lyfta den lokala vinkeln.

Grävtips

Sju sätt att ta dig och ditt gräv genom macho-djungeln

Det är inte alla som får gräva på bästa sändningstid. Om du inte tackar ja till utmanade uppdrag eller marknadsför dig själv som reporter så lär någon annan ställa före sig i kön. Inte sällan en man. Här är tipsen som ökar dina chanser.

Grävtips

Små belopp kan ge stora nyheter

Fokusera inte bara på pengarna när du letar uppslag. Skandaler värda att granska går inte alltid att summera i miljoner eller miljarder.

Grävtips

Så hanterar du falska pudlar

Det anses ädelt att erkänna sina fel, be om ursäkt och utlova bättring. Det har även våra makthavare insett, men försöker inte så sällan smyga in diverse förbehåll. Här listar gästtipsaren Åsa Avdic några av de vanligaste varianterna på att bara nästan säga förlåt.