Stäng
Den ryskspråkiga nyhetssajten Meduza var kontroversiell i Moskva från starten. Grundarna själva talade om mediekanalen som ett litet piratskepp som slagit ankar i Rigabukten. Från den lettiska huvudstaden kunde de kringgå Moskvas krav på följsamhet utfärdade av censurmyndigheten Roskomnadzor.
På konferensen Dataharvest i Belgien har datajournalister samlats sedan 2009 för att dela med sig av sina kunskaper. Lasse Edfast besökte Mechelen utanför Bryssel.
Två journalister vid Helsingin Sanomat, Finlands största dagstidning, dömdes på fredagen av Helsingfors tingsrätt för röjande av statshemlighet. Tidningen tvingas också avpublicera artikeln åtalet rör, skriver Hufvudstadsbladet.
Han står under hårda sanktioner i Väst. Ändå kunde Jevgenij Prigozjin, grundare av den ökända privata militära styrkan Wagner stämma journalisten Eliot Higgins vid engelsk domstol. Och han fick hjälp av brittiska regeringen, visar nya uppgifter.
Filmen på elitsoldaten som skjuter en liggande civil afghansk man på nära håll slog ned som en bomb. Scoop talade med journalisterna på ABC Investigations om reportaget som förändrade debatten om krigsförbrytelser i landet.
På måndagen är det fyra år sedan den slovakiske journalisten Ján Kuciak sköts till döds i sitt hem. För att hedra hans minne och för att öka samarbetet bland grävande journalister startade hans kollegor en organisation som bär hans namn.
Tre finländska journalister åtalas för att ha röjt statliga hemligheter – och även för försök till röjande av statliga hemligheter. Ansvarige utgivaren undgår samtidigt åtal. Rättsprocessen startade för fyra år sedan och saknar motstycke i modern finländsk historia.
Representanter för organisationen Forbidden Stories tog på torsdagen emot det nyinstiftade priset till Daphne Caruana Galizias minne. Priset delas ut för det stora grävprojektet kring spionprogrammet Pegasus.
Hon är en publicist och entreprenör som fått kämpa hårt mot en alltmer auktoritär regim. Och hon har en varning till Nordens demokratier: – Om ni inte gör något kan ni snart vara i samma situation.
Spionprogrammet Pegasus kan ha använts mot så många som 50 000 journalister, människorättsaktivister och politiker. Det visar ett internationellt gräv genomfört av OCCRP och en rad nyhetsredaktioner som publicerades i veckan. Och enligt Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser är det i stort sett omöjligt att skydda sig mot de nyaste spionprogrammen. (Uppdaterad)
Stormningen av kongressen i Washington DC dokumenterades grundligt ur alla vinklar av angriparna själva. Allt filmmaterial som laddades upp till högersajten Parler läckte efter bara några dagar ut på nätet – med plats- och tidsdata intakt. Scoop talade med datajournalisterna på amerikanska Pro Publica om hur de använde sig av materialet.
När många redaktioner i olika länder arbetar tillsammanas kring en undersökning får de kraftiga gemensamma muskler. Ola Westerberg, nytillträdd redaktör på Utrikesmagasinet och frilansjournalist, har lång erfarenhet av det här sättet att jobba.
Det har blivit allt lättare att påverka opinioner och så misstro mot journalistik och vetenskap med hjälp av sociala medier. Den brittiske författaren och tv-journalisten Peter Pomerantsev vill se ökad reglering av nätets stora aktörer – och en helt ny sorts journalistik.
Länge ägnade sig den tyska storbanken Deutsche Bank uteslutande åt finansiering av stora infrastruktursatsningar. Men för snart 25 år sedan hände något. Med hjälp av en excentrisk visselblåsare kunde The New York Times ekonomiredaktör David Enrich få unik insyn i en skrupellös banks inre liv.
När narkotikakarteller, korrupta poliser och politiker låter automateld och hot och hat hagla står tidningen Ríodoces reportrar kvar mitt i stormen. Även om deras liv och tidningens hela existens hotas tvekar de inte att publicera en granskning med kopplingar till narkotikakartellerna. Scoop har besökt staden Culiacán i delstaten Sinaloa, Mexiko.
Demokratin är i gungning på flera håll i Central- och Östeuropa. Men till Belarus kom den aldrig. Journalisten Katerina Andrejeva berättar om hur det är att försöka arbeta med grävande journalistik i en diktatur.
Att gräva i den ryska militära underrättelsetjänstens skumraskaffärer utomlands är inte bara möjligt, har det visat sig under det gångna året – det går att följa upp spår även inom Rysslands gränser. Scoop talade med Roman Dobrochotov på den ryska sajten The Insider om värdet av öppna källor.
De understödde en motståndsrörelse som kämpade online och som riskerade sina liv varje dag. Samtidigt fanns en naivitet kring de stora internetföretagens roll. Scoop har träffat en av de gamla aktivisterna i nu nedlagda Telecomix.
Svenska företag och svenska hackare spelade viktiga – och motsatta – roller i upproret mot den syriske diktatorn Bashar al-Assad. I en ny bok berättar Mattias Beijmo historien om hur en ung generation syriska datorentusiaster tog strid mot diktaturen, med stöd från bland annat svenskar. Och hur de besegrades – med teknik levererad av bland andra svenska företag.